Dag 97; Back in business!

Då var man tillbaka till verkligheten igen. Var helt slut efter flygresan.. går ju och spänner mig så mycket när jag flyger så när jag äntligen landar är jag helt utmattad. Flygningen var sådär.. piloten landade mycket skumt. Satt bredvid en grek som pratade svenska. Sjukt skön männsika. Han pratade om allt men mest om sina barn i Sverige. Han hjälpte mig att skicka ett sms på grekiska och han bjöd på vin så jag skulle slappna av. Rolig grabb.. om man nu kallar en 69-åring för grabb ;)

Firade min födelsedag med släkten den 26 eftersom jag flög tillbaka på födelsedagen. Räkmackor och cheesecake till efterrätt =) När vi sitter och äter mat snapsar vi såklart och efter någon timme kläcker pappa ur sig "har vi någon ren cola kvar". Haha, här har vi familjen Andersson och alla är alkoholister så vi brukar inte ha ren cola. Sjukt bra kommentar.. faktiskt ett roligt skämt pappa ;) Pappa har en tendens att säga de mest skumma och tråkiga skämt ibland så mina brorsor bestämde sig för att köra en High Five varje gång pappa sa ett skämt och det blev helt tyst för att ingen tyckte att det var kul. Blev en del high fives...

Ikväll kommer Kine och Hanna tillbaka, YEI! Då ska det firas födelsedag på riktigt ;P





 

Dag 7; Dan före doppare dan

23 dec. Vad betyder det? Det betyder julafton imorgon vilket i sin tur betyder kaos i vårt hus. De sista grejerna innan julafton ska fixas och familjens stress (okej.. jag Tommy och Marie känner inte riktigt varför man ska bli så stressad) lyser igenom på humöret. Irritation är ganska bekant vid det här laget. Jag, Tommy och Marie har fått i uppgift att städa övervåningen. Jag städade min del igår så nu är det Tommy och Maries kvar. Mamma har tjatat på oss konstant att det ska göras innan julafton. Jo tack, vi vet det.. vi har hört det 1000 gånger och tro mig.. tjatet leder till att det skjuts upp ännu mer. Varför tjata när deadline är imorgon? Börja inte tjata en vecka innan det ska vara gjort. Varför skulle dom få för sig att skjuta upp något roligt för att städa? Klart dom gör det sista dagen. Nu är det ju såklart även tjafs mellan Tommy och Marie för jag tog hallen vilket gör att det bara är badrummet kvar och det ska JULSTÄDAS (nooooga). Nu tror jag att dom försökt med alla medel mot varandra för att dom inte ska behöva städa lika mycket.. herregud, det tar max en halvtimme bara städa skiten.

Sen har vi ju det ständiga problemet; Gå ut med hundarna. Alltid gnäll om detta. Ska bara en person gå så är det sååå synd om den personen och ska två gå så är det alltid en som är seg och den andra får stå och vänta tills den kokar av ilska.

Pappa pratar ihjäl familjen. Igår slutade det med att Marie gick upp på övervåningen och sa "Ledsen pappa men jag har inte tid att lyssna på dig, då får prata med dig själv".

Folk har frågat mig hur det känns att komma tillbaka till lugna Sverige efter alla kravaller i Aten. Säger bara en sak.. kravallerna är semester om du jämför med det här... ;P

Dag 5; Skridskoåkning

Var hemma hos Sandra i fredags. Började bra med att jag skulle komma dit på en liten fika med lussebullar och kaffe. Efter att jag varit där i ca fem minuter har jag redan hunnit ringa hem och säga att jag sover kvar hos Sandra och har en öl framför mig. Det kallar jag service! Fortsatte kvällen med lite mer öl, lakritsshot och singstar. Tessan, Johan, LillJohan, Norsk, Norsks Johan och Harry var också där och hjälpte till med skrålandet. Mycket trevlig kväll! =)

Dagen efter var det dags för den traditionella julhandlingen i Södertälje. Jag, mamma, Tommy och Marie åkte in. Älskar stämningen där, jul på hög nivå! Lyckades bli klar med alla julklappar utom en på några timmar. Det som är lite trist med julhandling är att meningen med det är att handla till andra. Jag hittar alltid 1000 olika grejer som jag vill ha själv och som jag velat önska mig i julklapp men glömt bort. Sen har ju jag den underbara äran att fylla år den 28 dec.. får alltid frågan på julafton "så vad önskar du dig i födelsedagspresent då?" svaret är alltid detsamma "jaa... det jag inte fick i julklapp" Sen kan jag ju alltid önska mig det som jag glömde att önska mig i julklapp.. bra grej!

Igår träffade jag Amanda och Johanna. Kollade på Mamma Mia och uppdaterade varandra, klockrent!

Idag var det dags för att ta tag i livet och dra med kusinerna och syskonen på en skridskotur. Det är så skönt att ha en kusin som bara är 9 och som man kan ta med som en liten anledning till att man åker så man slipper skämmas. Åkte med universums sämsta skridskor däremot. Har därför bestämt mig för att önska mig ett par nya.. så snart är Irre isprinsessa tillbaka! Skridskor är ju bara såååå kul!! Synd att dom inte spolat is borta på fotbollsplanen.. är ju lite svårt att få isen till att stanna kvar när det är plusgrader...



Dag 2; Lussebullsbakande igen

Igår när jag kom hem hade mamma gjort köttbullar! Weee =) Träffade familjen och tillsammans tog vi en fika och satt och pratade om allt som hänt de senaste tre månaderna. Hann inte riktigt med att gå igenom allt men är en bra bit på väg.. sen kommer jag få dra alla historier ca femtioelva gånger till men det är bara roligt!

Haft en ritkgit trevlig dag idag. Vaknade kl 12 efter 12 timmars sömn. Kunde knappt tro det men det kanskr var vad som behövdes. Åt lite svensk frukost och tog mig sen en tur till mina kära kusiner =)

Kom hem och åt lite mat sen var det dags för lussebullsbakande, igen. Drog ihop kusinerna och syskonen + bihang ;) Blev riktigt mysigt.. självklart med julmusik i bakgrunden. Vi lyckades få ihop sniglar, katter, stjärnor och vissa andra former.. (daniel!)

   

Har nu lyckas boka upp alla mina dagar tills jag åker tillbaka igen. Ska hinna med fika, middag, julshopping, skridskoåkning, fira jul och födelsedag och festa. Kommer bli en toppentid! Åker tillbaka till Grekland den 28 som det ser ut nu för att fira nyår och skriva tentor. Är tillbaka i Sverige igen den 30 januari... kommer inte hinna med vår faddergrupps reunion vilket känns riktigt tråkigt men det är lite svårt att be dom flytta på ett tentadatum =P

Dag 1; Sverige!

Tillbaka i kära hemlandet! Känns fin fint! Konstigt när folk pratar svenska runt omkring en bara.. nu kan man inte gå och prata skit om folk med fula kläder, konstiga skor eller en helt vrickad hårfärg. Sitter just nu på pappas jobb och väntar på att få åka hem. Ska nog ta mig ett bad då.. ahh!!

Hade en riktigt bra avslutning i Aten igår. Kom hem efter fullt party kl 5 och sen var det bara att ta sig upp kl 7 för att packa det sista och sen bege sig till flygplatsen. Innan partyt var jag en tur med Kine i Atens underbara minicentrum. Julshoppade lite och tog oss självklart en fika på Starbucks innan det var dags att åka hem för julen. Älskar Starbucks, kommer verkligen sakna det sen när jag åker hem på riktigt. 

Satt och pratade med en grek igår och skulle förklara för honom vad Lucia är. Började bra med att jag berättade om att det är en tjej med långt hår, med vit klänning, ett rött band runt midjan och en ljuskrona på huvudet. Han tyckte att det var lite skumt redan där och då tänkte jag att jag skulle ta tillfället i akt att berätta om alla tärnor som också är med. Vette fan vad tärna heter på engelska så jag sa "lucia and her friends".. kanske den sämsta förklaringen i världshistorien. Slutade med att jag visade Lucia från SVT istället ;) 

oj herregud, har ju glömt att berätta det största som hänt mig på mycket länge. Flög ju som bekant till Sverige idag och jag har ju lite svårt för sånt. Är totalt livrädd hela tiden och klarar bara av att stirra ut genom fönstret. MEN, idag mina vänner, idag har jag gjort enorma framsteg. Jag somnade på flyget och klarade av att kolla på ett avsnitt av sex and the city. Helt sjuk!! Trodde aldrig att jag skulle ha den ron att jag kunde somna. Kanske skulle ta och sova två timmar nästa gång jag ska flyga också ;)

Dag 95; Imorgon!

Imorgon imorgon imorgon!! Då åker jag HEM!!! Hem till ett oraniserat Sverige. Weee!

Skulle bara säga det.... =)

Dag 94; Σουηδία, 2 days!

I förrgår var det dags för party igen! Äntligen kan vi komma igång med lite Erasmus-spirit! Började med julförfest hos finnarna. Pepparkakor, glögg, choklad och en massa tårtor/kakor, klockrent! Vi fortsatte kvällen till Spirit, En klubb i Monastiraki. Riktigt lyckad kväll! Bra musik och alla var på topp. Förutom mina fötter som jag så snällt stoppade ner i mina nya högklackade stövlar. Men vill man vara fin får man lida pin.. det gjorde jag fullt ut!


Igår kom Kine hit och så fikade vi med lussebullar och möjlk samtidigt som vi uppdaterade varandra om vad som hade hänt kvällen innan. Fanns inte så mycket skvaller tyvärr.. tråkigt men sant.


Nu har jag nästan packat klart allt som jag ska ha med mig hem. Finns inte så mycket kvar här. Kommer förmodligen ta med mig en extraväska med saker som jag lämnar kvar i Sverige. Har shoppat lite för mycket här ;) Men det är så svårt när man har hittat affärer där man skulle kunna ta med sig allt hem. Då är det ganska starkt att bara köpa en tröja eller ett par byxor, tänk på det någon gång??


I övermorgon bär det av! Woho, hem till kära familjen, släkten och kompisarna! Men innan det måste jag ju flyga i 3,5 timmar. 3,5 timmar fyllda av total skräck! Finns inte så mycket jag kan göra åt saken. Försöker intala mig själv att det kommer gå fin fint, det gör det ju alltid. Men samtidigt, den gången man tror att allt ska gå bra så händer det alltid något.. så jag tror jag ska sitta spänd hela resan.. för allas skull!


Ikväll och imorgon kväll är det avskedsfester på g. Kommer bli nice.. får se vart kvällen slutar men förmodligen på någon nice klubb. Atens utbud är stooort =)


Dag 92; Lusse Lelle

Igår skruvade vi upp julstämningen rejält! De skandinaviska flickorna möttes hemma hos mig för att baka lussebullar. När dom kom hit så var Dino på besök samtidigt och han var helt överlycklig av att se folk. Man såg på honom att han aldrig ville gå och han har ju så sjukt mycket att prata om hela tiden. Slutade med att jag blev tvungen att hinta att jag faktiskt skulle ut och köpa mjölk så han kunde inte vara kvar. Kom på att jag hade druckit upp mjölken som vi skulle göra bullarna av.. woops!

Började bra. Jag fick ringa pappa för att sedan få prata med någon av hans kvinnliga kollegor som kunde förklara för mig hur man gör lussebullsdegen. "det är som när du gör vanliga bullar".. ja juste, för det har jag faktiskt gjort en gång i mitt liv ;)

Vi lyckades i alla fall riktigt bra. Vi bakade för fullt till julmusiken och hade tända ljus. Mycket mycket mysigt!! Efter det beställde vi utkörningsmat (eller vad kallar man det?) och kollade på Love Actually. Klockren dag! Njöt av att äntligen få lite julstämning här!

Idag är det ju som bekant Lucia så jag började dagen med att äta lussebulle och kolla på luciatåget. Man kunde hämta ner den sändningen från SVTs hemsida. Tack SVT! Nu så, nu känns det nästan som hemma! Måste släcka ljusen nu innan jag gör en för tidig majbrasa... 

Dag 90; Lugnet efter stormen

Idag, för första gången sedan i lördags då den 15-årige pojken sköts till döds, har vi återigen tagit oss ut på gatorna i en trygg miljö. Det som för någon dag sedan bara var glassplitter och bråte var idag nästan helt återställt. Vi har inte varit i de mest centrala delarna av Aten men på gatan Patission så var det mesta i sort sett helt återställt. Avspärrningarna är borta, folk och bilar som trängs på gatorna och stämningen kändes lite lättare. Den täta dimman av rök och tårgas är som bortblåst och endast ett fåtal tecken på att detta för någon dag sedan var ett stort kaos, finns kvar.


Det är fortfarande ett flertal universitet och skolor som är ockuperade men några livligare demonstrationer har inte förekommit. Dessa mindre demonstrationer är idag centrerade runt fängelset där den åtalade polisen sitter samt kring ett fåtal universitet. Innanför universitetets grindar sitter studenter framför en öppen eld och spelar en slags hotfull musik för att uttrycka sitt missnöje till den grekiska regeringen. Detta har lett till att undervisningen fram till och med januari, på ett antal av Atens universitet, är inställd.


Det är som lugnet efter stormen. Vardagen smyger sig så långsamt tillbaka och jag tycker mig se ett visst hopp i folks ögon. Leenden och skratt är tillbaka. Nu återstår kvällen. Förhoppningsvis så kommer kravallerna inte att trappas upp, utan vi kommer få återgå till vårt vardagliga liv igen inom ett par dagar.         


TVn, som innan knappt kunde bestämma sig för vilka kravaller de skulle visa, har nu övergått till filmer och enstaka nyhetssändningar. Allt börjar så smått att likna det som vi tidigare tog som en självklarhet.


Dag 90; Jullov

Jahapp, då har man jullov. Fick precis reda på att alla kurser är inställda fram till den 7e januari. Det är så skönt att få reda på en sån sak en halvtimme efter att lektionen ska ha börjat. Älskar grekisk framförhållning. Sen har jag även fått reda på att man behöver att speciellt tillstånd i Sverige för att få resa till Grekland. Känns ju toppen att befinna sig i ett land dit folk knappt får åka. "Fem dagars kravaller och förstörelse i centrala Aten har drabbat 435 företag till en kostnad av cirka en halv miljard kronor. 37 affärer har totalförstörts och 16 bankkontor, två stormarknader, 40 varuhus och 374 mindre butiker samt tre biografer och teatrar har fått omfattande skador" - Helt sjuuuukt!! Varför gör man så mot sitt eget land??

Var faktiskt ute på en fika igår efter 21.00. Det såg ut som vilken dag som helst om man bortser från den totalt utbrända bilaffären som vi har nedanför gatan. Det var lugna gatan. Kändes som att allt var som vanligt för en sekund. Skön känsla!

Vår käre italienare skulle ha åkt tillbaka till Italien för jul igår men han kom liksom inte riktigt härifrån p.g.a generalstrejken. Jag försökte förklara för honom att det inte gick några flyg men han sa att det bara gällde grekiska företag. Fine, tänkte jag.. han kanske har rätt. Eftersom han knappt kan engelska så bad han mig att ringa ett taxibolag och beställa en taxi åt honom. Taxin skulle komma efter 15 min när han kläcker ur sig "I will go for money". Skämtar han eller? Har den grabben ingen uppdetaring alls?? Vad sägs om den lilla detaljen att ALLA bankomater runt omkring detta område är.. vad ska vi kalla det.. ur funktion, sprängda och totalt utbrända. Han kommer tillbaka efter en kvart och ser helt skräckslagen ut. Jag och Niklas blev nästan lite oroliga men vi lugnade oss snabbt när han säger "Shit, everything is burned". Va? Nej du måste skämta? Är det verkligen sant? Goddag yxskaft! Det var 4 dagar sen nu.. kanske vore en bra idé att kolla på nyheter eller läsa italienska tidningar. Vakna upp nu grabben! Han är för skön den där killen. Ni kan ju tänka er hur jag har det som bor med honom och Niklas. Underhållning på hög nivå! 

Så här ser de ut i bästa fall...

Idag ska jag faktiskt plugga grekiska, det är ett måste. Vet inte riktigt hur mycket jag ska plugga på bara nu när vi inte haft alla lektioner. Ska vi lära oss själv? Förmodligen ska vi det men det finns ju ett litet litet hopp om att vi inte skulle behöva det.. och varför slösa energi på något man inte behöver veta?

Dag 89; Hoppas hoppas hoppas

Har precis läst på metros hemsida att pojken som blev dödad träffades av en studsande kula. Tack gode gud! Det här kan faktiskt betyda att demonstrationerna kan lugna ner sig imorgon med lite tur. Hade polisen skjutit rakt i bröstet på pojken hade det nog varit dags att packa väskan och åka hem. Håller tummarna, eller nej, jag håller vänter tumme för att det ska bli bättre nu. Idag kommer det säkerligen att vara värre än vanligt men imorgon, imorgon hoppas vi på en uppgång =)

Just nu är det ca 30.000 greker ute på strejk. Alla flyg, tåg och bussar är inställda. Generalstrejken har gjort att landet står stilla men folket är fortfarande i full rörelse..

Dag 89; Nu vill jag hem

Efter ännu en dag av innesittande så börjar man bli lite smått rastlös och orolig. Kommer det aldrig få ett slut det här? Hur kommer det att utvecklas? Tänkt om det blir värre än vad det redan är. Det här kan ju sluta i en total katastrof. Det värsta är att vi inte har en aning! Grekiska nyheter är inte så lätta att följa och de svenska tidiningarna är inte de snabbaste på att uppdatera och på att ta med det som är viktigt för oss som är här att veta. Inget emot de svenska tidningarna eftersom de såklart riktar sig mot svenskarna som faktiskt befinner sig i Sverige. Jag vet inte vad jag ska få information ifrån. Vi får lite uppdateringar av vår studentorganisation men annars är det inte mycket vi vet egentligen.

Satt och kollade på grekiska nyheter igår och ett antal gånger så visade de poliser som använder sig av sina pistoler nu. Det känns lite oroväckande. Börja inte med sånt nu för då blir det bara värre. Idag så kommer rapporten om hur pojken dödades och om det visar sig att skottet gick rätt i bröstet på honom så kommer det troligtvis bli den värsta natten hittills ikväll. Det känns också kite sådär.. värre än det här? är det möjligt? Vad händer då? Frågorna är många och svaren uteblir..

Igår tog vi oss i alla fall ut för att äta lunch. Vi gick omkring i de bättre områderna och det ser det faktiskt helt okej ut. Det är poliser och brandmän ute såklart men det var inte alltför mycket brända byggnader och krossade rutor. Vad jag har förstått av nyhetssändningarna så har demonstranterna nu tagit sig till andra delar av Aten. Själva centrum ska tydligen vara ett totalt kaos där INGET finns kvar. Gatan där min skola ligger har jag inte vågat gå till än men jag har hört att den ser ut som centrum så det finns nog inte mycket att komma tillbaka till där heller.

Skolan ska börja imorgon men jag vet inte om planerna kommer ändras. Det får vi nog se senare idag eller ikväll. Det låter ju inte lovande just nu när helikoptern som städigt cirkulerar på kvällarna är uppe redan nu. Ännu en till dag i fängelset. Det börjar kännas lite som ett krig det här. Tur att inget är riktat mot oss. De håller sig ganska bra för sig själva demonstranterna och poliserna men hamnar du emellan så ligger du riktigt dåligt till.

Kan fortfarande inte förstå att det händer. Det har nu gått så långt att jag tittar på nyheterna, ser en molotovcocktail kastas och poliser som springer, utan att ens reagera. Det här har på något sätt blivit vardag nu. Det går inte att ta in det. Man tittar på bilder, läser nyheter och ser filmer men hjärnan vill inte förstå. Tänk er att ni vaknar upp en dag och får höra på nyheterna att hela Stockholm är sönderslaget, ganska ofattbart va??

Har just nu en mening som rullar i mitt huvud om och om igen; Det är inte sant, det är inte sant, det är inte sant! Några sekunder senare vaknar jag upp och inser att det här numera är min verklighet och att molotovcocktails, brända byggnader, skottlossningar och ett ständig klump i magen tyvärr ingår i den...

Dag 88; FAN FAN FAN

Okej, thats it!!! jag har ledsnat! ALLT ALLT ALLT är borta, vi har fan ingeting kvar. Vi ska gå ut på lunch idag och vi är inte ens säkra på att vi kan hitta något ställe att äta på längre. Krossade fönster, brända bilar och bråte är allt vi har numera. Jävla demonstranter som inte tänker längre än näsan räcker, om dom ens tänker så lång. Dom har ju för fan förstört ALLT!! Jag kan knappt förklara för er hur det ser ut här! Hela gatorna är förstörda och jag skämtar inte. Kvar finns nada, finito, inget!

Den "vanliga" befolkningen borde ju också ledsna på det här. För fan någon, gör något! Mesiga jävla poliser som knappt vet hur dom ska göra. Kom igen nu, bättre kan ni!! (förhoppningsvis). Varför låter dom bara det här fortsätta?? Om det är 3000 demonstranter på samma ställe så släpp en en stor bomb på dom, so long sucker.. lär er att bete er!! Okej, kanske lite att överdriva men såhär kan man inte bete sig. Hur sjukt är det inte?! Man kan inte göra såhär.. man måste förstå bättre. Moralen i det här jävla landet asså.

Ena sekunden vill jag bara gå ut och slå ihjäl varenda demonstrant jag ser, men den andra vill jag bara gråta. Allt vi haft är är borta, det går inte att beskriva. Det känns så tomt!

Ursäkta språket men nu är det nog!

DET HÄR ÄR HELT SJUKT!!!!!!!

Blir nog inga mer fikastunder här  


Dag 88; Artikel i Metro

Okej, det tog faktiskt två dagar innan pappa bara "råkade" tala om för folk på jobbet att jag är här. Självklart så ringer dom upp från metro utan att jag fått minsta förvarning. Snubben börjar ställa frågor och jag blev ju helt chockad så jag visste inte vad jag skulle säga. Kläcker därför ur mig "det är helt sjukt".. vem säger något sånt?? Seriöst! vad hände med "det är ofattbart" eller "jag har en overklighetskänsla" nej nej.. jag måste använda mig av frasen "det är helt sjukt". Det här var anldeningen till att jag inte ville prata med tidningen.. jag visste att jag inte skulle klara av det. Och inte nog med det så skickade pappa in en bild på mig som jag har till mina studentkort här i Grekland och jag skäms varje gång någon vill se kortet för det är hemskt!
 
Men men, kvinnor och barn.. jag är i alla fall i tidningen så så jävla illa kan det ju inte vara för så hade dom inte lagt ut det. Dom får väl se det ur en 21-årings synvinkel.. "det är helt sjukt" är en mycket användbar fras då ;)
Jag är cool.. så enkelt är det bara! Sen att jag inte riktigt hittar rätt ord ibland är lite av min charm... eller nåt

Dags att sova så jag kommer upp någon gång imorgon även om jag inte kan gå ut.. borde plugga. Ska ta itu med det imorgon faktiskt!

Natti natti där hemma


 

Dag 86; Jahapp, och nu då?

Har nu suttit inne en hel dag. Har hunnit få krupp tusentals gånger! Det här är så sjukt tråkigt.. har inte gjort något annat än försökt få tiden att gå idag. Om man öppnar dörren till balkongen så får man bara in tårgas och röklukt. Jättespännande.. Har lyssnat på skottlossningar, molotovcocktails som kastats, anarkister som skriker och helikoptern som ständigt är i luften. Vi hade även en brand ca 50 meter från vårt hus idag. Okej, det var lite coolt den första timmen men nu räcker det. Vi har fått ett mail från vår studentorganisation som sa att vi borde stanna inne i några dagar till om dom inte ger sig snart. Igen skola imorgon med andra ord.

Pratade med Bill (fadder) idag och han är sjukt besviken på allt som händer runt omkring. Hade inte tänkt på hur det måste kännas för grekerna att bo i det här landet. Det är ju lång ifrån alla som beter sig såhär men utåt sett så får ju landet ett sjukt dåligt rykte. Stackarna! Jag är så glad just nu att jag inte bor i det här landet. Jag kan åka tillbaka till lugna och trygga Sverige när jag fått nog. Men grekerna måste dras med deras eget land i hela sitt liv.

Just nu eldar dom utanför vår skola. Vi får rapporter från våra klasskompisar som bor där borta.

Antar att ni sett, hört och läst om detta redan men det är ju helt sjukt att det händer. Känns lite overkligt att vara här faktiskt. Säger som Kicki skulle sagt "det här är sånt som man läser om i tidningar",

Det verkar som att det är lite lugnare nu eller så är det för att dom har tagit sig lite längre ner på gatan så jag inte hör dom längre. Vi får se hur det är imorgon men jag hoppas man kan ta sig ut en liten sväng i alla fall...


http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1338601&lid=puff_1338355&lpos=rubrik - Japp, det här bor jag i


Dag 86; Ångrade mig, det här är BARA I GREKLAND!

Igår var vi ute på en klubb med ett par greker som vi lärt känna eftersom dom är våra faddrar. Vi var på en liknande inglasad takterass med utsikt över de upplysta Akropolis. Mycket nice! En del grekisk musik också.. det är ganska kul att lyssna på. Den "ungdomliga" grekiska musiken är bra faktiskt. Efter att vi varit där tog vi oss till en klubb som hette "Athens tower". Trevligt ställde det med. Där efter skulle vi åka hem igen och vi fick skjuts av en av grekerna. Vi skulle äta nattmat på everest men vi kunde inte riktigt åka som vi ville. Två av Atens största gator var avstängde p.g.a demonstrationer. Vi tänkte inte så mycket mer på det utan tog en annan väg. Efter nattmaten skulle jag gå hem och ingen bodde åt mitt håll så jag gick ut till en stor väg och försökte få en taxi. På vägen dit så känner jag att det börjar blir lite svårt att andas och att jag nyser hela tiden. Sen reagerar jag på att det inte bara är jag som känner såhär. Vart jag än tittar så nyser folk eller så har dom tagit upp sin halsduk att andas igenom. Jag får ingen taxi så jag börjar gå. När jag vänder mig om så ser jag att ett flertal skyltfönster är krossade. Börjar känna att det inte riktigt känns så bra att vara själv just då. Ringer Kine för att ha någon att prata med och börjar gå hemåt. Hon berättar att polisen har använt sig av tårgas och att det är därför det känns så konstigt. Halvvägs hem fick jag äntligen en taxi. När jag ska kliva ur så lyckas jag få in den där tårgasen i ögat och saaaaatan vad ont det gjorde!! Jag lyckades knappt betala chauffören för jag såg inget. När jag kommer hem sen så läser jag att demonstrationerna beror på att polisen skjutit ihjäl en 15årig pojke. Det är de värsta demonstrationerna i Grekland på väligt länge och det förväntas fortsätta idag. Bomber har kastats, ett flertal poliser är skadade, bilar är brända och skyltfönster krossade. Okej att jag gillar action, men det här var kanske lite att ta i..


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3937453.ab

  


Dag 85; Bara i Grekland

I torsdags skulle jag ha lektion kl 17 i en lokal precis bredvid univeristetet. När jag kommer dit ser jag att klassen står utanför dörren. Det visar sig att studenterna har tagit över skolan, sparkat in rekorns dörr och begärt något (vet inte vad dom ville). Det bästa med det här är att lagen i Grekland säger att polisen inte får gå in på universitetesområdet. Är det något jävla skämt eller? Ja men så bra! Så om någon tar en gisslan eller liknande inne på universitetet så får polisen bara stå utanför "kom ut därifrån annars kommer vi att säga dumma saker till er, ha!" Känns det som en bra idé Grekland?? Nej kanske inte...

Dagen efter var allt som vanligt igen. Vet inte vad som hände. Grekerna är inte ens förvånade längre. Ingen bryr sig för det är så vanligt här. Det här landet är lite annorlunda..Men på något sätt så är det lite roligare än Sverige. Sverige är ju helt dött. Här är det i alla fall lite fart och fläkt! Men det räcker nog med att vara här i ett år så har man blivit trött på det men jag tror inte jag hinner tröttna på ett halvår.. tyvärr så kan jag ju inte stanna kvar eftersom jag måste skriva min C-uppsats.

Idag har jag varit duktig. Det är min städvecka så nu är lägenheten skinande ren! Och jag gjorde det till och med idag när min sista dag är imorgon. Kom på en sak när jag städade. Jag hade 8 par skor framme och jag använde 2-3. Då ringde det en klocka. Mamma har tjatat på mig så länge jag kan minnas att jag har för mycket skor framme. Nu, idag, minst 10 år senare förstod jag faktiskt vad hon menade. Synd bara att jag redan flyttat hemifrån men jag kan ju lägga det på minnet till nästa gång jag kommer hem..

Dag 84; Road trip!

Nu är det gjort! Nu har jag sett lite annat av Grekland förutom Aten =)

Äventyret började på fredag eftermiddag. Vi tog metron till flygplatsen och hämtade där vår bil, Marianne var den enda som körde eftersom Angi var alldeles för nervös för att köra i Grekland och för att mitt körkort blev stulet och dom accepterade inte vägverkets papper på att jag har svenska körkort...riktigt tråkigt. Hade varit en upplevelse att köra bil här. När vi fått bilnycklarna och ska gå till bilen så småretas Marianne och Angi med varandra och Angi glömmer därför att titta vart hon går och springer rätt in i en stolpe.. hon lyckades gå så fort att hon faktiskt föll ner på marken av smällen. Jag höll på att dö av garv men visste inte om det var okej att skratta.. det var det inte. Hon fick inte luft. Efter några oroliga sekunder så mår hon bättre. Alla tittar på varandra och brister sedan ut i skratt. Det var precis som i komedier när folk springer in i stolpar.. bra start på resan!

Efter det ger vi oss iväg. Marianne som chaufför, Hanna som mamma med kartan i högsta hugg och så de tre små barnen Kine, Irene och Angi skrålandes i baksätet så fort vi lyckades få in en radiokanal utan grekisk musik. Att köra i Grekland är inga problem alls. Det är så typiskt folk att stressa upp sig över småsaker.. Det var inte värre än i Sverige!

Vi åkte till Thessaloniki den första dagen. Det ligger ca 6 timmar norr om Aten. När vi kommer fram till vårt hotell så inser vi vilka härliga grannar vi har. En strippklubb och en sexshop, perfekt.. Det visade sig att det inte var så illa som vi först trodde. Första dagen gick vi en rundtur i staden och kollade in ALLT. Tusentals kyrkor, ett vitt torn, hamnen och mycket mer. Det var en ritkigt mysig stad.. lite lagom stor och mycket trevligare folk än i Aten.

Triumfbågen Utsikten från  Vita Tornet 

Dagen efter fortsatte vi resan till Meteora. Det var en helt fantastisk syn! Helt underbara berg och ren luft =) Vi tog bilen högt upp i bergen (Carina du skulle inte gillat det) och tog oss en promenad till ett flertal.. ja nu har jag försökt komma på ordet i flera minuter men det kommer bara inte... det är som typ kyrka eller kloster och börjar på M. Hatar när det händer. Det var i alla fall hur underbart som helst att gå omkring där. Vi stannade i flera timmar och bara njöt.


   

Sista dagen spenderade vi i Delfi. Vi gick på ett museum och sen kollade vi på alla gamla ruiner. Vi såg Apollos tempel, stadion, skattkammare och en gammal liknande teater. Vi hade riktig tur med vädret. Det var den 2 december och vi fick ta av oss jackorna för att det var för varmt. Vi satte oss på en klippa och dinglade med benen och tittade ut över landskapet ett tag. Kändes lika avslappnande som att vara på SPA om inte ännu mer.

   

Nu är jag tillbaka i Aten och hemresan börjar närma sig på riktigt. 12 dagar kvar!


RSS 2.0