Dag 77; So long suckers

Nu sticker vi iväg!!! 5 tjejer, 3 dagar. Thessaloniki, Meteora, Delfi. Lets go!

Dag 74; Vardag

Ja vad ska man säga? Nu har vardagen kommit igång på riktigt. Är i skolan på lektioner, går och äter och sen hem igen. Jag har ca 15 minuters gång till skolan vilket är en himla tur för mig! Lite gång skadar verkligen inte just nu. Har kommit fram till att jag nog ska ta itu med den riktiga träningen när jag kommer hem igen så får jag se gången och allt dansande som träning när jag är här. Brukar tänk att det är bra att vi går ut så ofta för då dansar man hela kvällen, fatta vilken träning det är! Sen att jag inte ens dansar bort en öl behöver vi ju inte bry oss om just nu...

Vi har bokat en bil nu inför vår roadtrip! Kommer bli sjukt bra.. berättade för en grek att jag ska köra bil i Grekland och han frågade om jag var helt säker på att jag ville det. Herregud, hur svårt kan det vara?! Som att köra bil i Stockholm fast man använder tutan lite flitigare ;) Kan bli kul ju! 5 galna tjejer som spelar svenska, norska och danska schalgers på full volym.. kan ju inte bli annat än bra!

Idag kom hyresvärden Dino förbi (som vanligt). Han var väldigt snabb med att säga att han inte sett mig på tio dagar och han hade längtat efter oss så mycket.. Han måste verkligen skaffa sig ett liv. Stackars dom som ska bo här efter oss.. måste varna dom!

Har köpt en ny mobil nu.. precis likadan som den jag hade innan för den är billigast. Väntar på papper från Sverige så jag kan få mitt körkortsbevis och imorgon ska jag köpa en ny kamera. Efter det är det bara VISA kortet och försäkringskortet så är jag så gott som fulländad igen efter att väskan blev stulen.

Var för övrigt på fika härom dagen i Syntagma. ALLA ställen var fulla en söndagskväll. Helt stört.. tror vi knallade runt till 5 olika ställen innan vi hittade ett ledigt bord. Det är en grej jag gillar med Aten, alltid är det fart och fläkt.. ingen rast, ingen ro!

Dag 71; Crazy hats party

I tisdags bjöd jag över tjejerna på tacos för att vi skulle planera vår roadtrip som vi ska åka på nästa helg. Kommer bli hur kul som helst! Vi ska först upp till Thessaloniki (Greklands andra största stad) sen vidare till Meteora (där dom har som små byar uppe på bergstoppar) för att avsluta resan med att besöka Delfi (mest en härlig stad tror jag). Vi åker på fredags eftermiddag och kommer tillbaka på måndag eftermiddag. Mitt körkort är ju stulet men min käre far har ringt vägverket så dom ska skicka några papper på att jag har svenskt körkort.. så jag kommer kunna köra bil i alla fall. Kan bli en riktig upplevelse att köra bil här nere.. dom är ju inte direkt så respektfulla i trafiken om man säger så.

 I torsdags var vi på Crazy hats party. Började med en förfest hos några som jag inte vet vilka det är.. franska tjejer. Vi kommer dit och jag säger hej till tjejen som står och hälsar välkommen i dörren. Hon tittar på mig, skiner upp och säger "Do you remember me?!" öh... tankarna började snurra i huvudet.. kommer ihåg henne från vadå? jag har ingen aning.. jag är ju så sjukt dålig på ansikten så jag kände inte igen henne för fem öre. Bestämmer mig därför för att le och säga "Of course I do. How are you?" tur att jag slingrade mig ur den så snyggt. Efter förfesten var det dags för det riktiga partyt. Eftersom vi fått infon om att det skulle vara en temafest så sent så hade vi inte fixat några hattar. Jag improviserade därför genom att bryta av lite kvistar från en buske och göra en krans. Jättefint blev det.... Kvällen var riktigt nice och dom spelade mycket Irene-musik =)

Igår var det middag hemma hos Angi och Hanna.. dom har flyttat nu och deras lägenhet är ett slott jämför med min! Ikväll är det dags för party och middag hemma hos Marianne. Måste bara ta tag i mitt liv nu.. ta en dusch, plugga lite och sen ägna mig åt nöjen =)

Dag 67; Det var ju bara en liten explosion...

Igår var det den 17 november vilket betydde "håll dig inomhus om du vill leva". Kine kom över och vi gick till Starbucks för att fika. Vi gick till ett Starbucks som ligger åt motsatt håll från universitetet för det kändes lite onödigt att gå till det andra som ligger förbi universitetsbyggnaden. När jag står och väntar på Kine nedanför min gata så ser jag en polis på andra sidan gatan.. efter ett litet tag reagerar jag på att det står poliser överallt!! När vi sedan går till Starbucks så är det seriöst poliser som står i grupper om 10 vart vi än går. Det ska också poängteras att vi nu går åt det hållet där det inte förväntas hända något. Poliserna tittade på oss som "men kära små flickor, vad gör ni här ute alldeles själva?!". Kändes bra att komma in på Starbucks och ta sig en kopp kaffe och en cheesecake.

När vi sedan skulle gå hem så hade det börjat regna så vi gick hem till mig och kollade på film. Under filmen kommer världens oväder! Ni vet ju hur det blir när det åskar i varma länder. Satan i gatan! MEN, jag var inte ens rädd för jag är så himla vuxen nu vet ni! Tyckte mest att det var häftigt att se alla blixtrar, du hade gillat det mamma!

Idag letade jag efter lite grekiska nyheter på engelska för att se om det hände något nämnvärt igår. Hittade en artikel om en explosion i centrala Aten. I artikeln så står det "there was little violence".. ja men kom igen.. en bomb, vem bryr sig?? Polisen fick försöka skydda sig så gott dom kunde men vafan.. en smäll mer eller mindre. Greker är för härliga. Man är väl inte riktigt van vid sånt här om man kommer från lilla oskyldiga Sverige. Men om det här var lite våld så är det bara att tacka ovädret. Kunde varit värre... 


Bilden från annonsen.

Dag 65; Metrorace!

Igår hade vi drinking games som Sascha och Micha så fint hittat på. Leken gick ut på att vi skulle ta oss längs hela den gröna linjen (23 stationer) och dricka en öl på varje station innan man fick åka vidare. Detta är ju helt klart en toppenidé så jag var på! Efter ca fem stationer började vi skita i att dricka vår öl och vi koncentrerade oss istället på att brottas och slåss med tidningar som vi rullat ihop. Stationerna efter det drack vi lite när vi kände för det men hade mest bara allmänt kul! När vi stannade vid Omonia (inte världens trevligtaste ställe att vara på, på natten) så la jag ifrånn mig min väska under min jacka. Jag var ca 2 meter från väskan hela tiden och när jag skulle hämta mina saker 5 minuter senare så var väskan stulen. Det är fan inte sant vilken sjuk moral dom har här nere!! Fick ringa pappa och be honom spärra mitt kort för att sedan gå till polisen och anmäla ett stulet visa-kort, körkort och mobil. Som tur är så hade Niklas gjort en tabbe och tagit med sig mina och hans nycklar när han gick hemifrån så jag hade inte nyckeln med mig.. så något positivt kom ju ur det hela i alla fall.

  Irini, min egna metrostation!

Annars var kvällen väldigt lyckad och alla hade sjukt kul! =)

Idag vaknade jag upp med en sjuk smärta i HELA kroppen! Efter alla fighter igår så tog kroppen lite skada. Kan vara så att folk uppskattar att fightas med mig för att jag är så lätt att bolla runt med.. den tackar jag för! spenderade därför min dag i Kines säng. Vi gick och tog lite take away från "La Pasteria" och så såg vi några avsnitt av "The Hills". Imorgon blir det till att hålla sig inomhus så man inte råkar ut för trubbel...

Dag 64; 17 november

Hör nu på god vänner så skall jag för er berätta...

Året var 1967. Den högra sidan hade börjat regera i Grekland. Med militärens "överster" i spets gick en mängd av Atens lagar och regler upp i rök och ersattes istället med den militäriska andans synsätt. Grekland styrdes med järnhand och det var inte tal om några mänskliga rättigheter. Politiker och civila som uttryckte sina politiska åsikter blev utvisade, fängslade eller torterade. Instängda, utan en skymt av information från omvälden, fick studenterna nog, den 21 februari1973. Demonstrationen gick till på så sätt att studenterna stängde in sig bakom en grind till universitetet och började där inifrån att uttrycka sina åsikter genom att skapa en egen radiokanal som sändes över hela Aten. Den 17 november 1973 fick studenterna ett mindre uppskattat besök av en stridsvagn fylld med soldater, redo att skörda. Studenterna blev beordrade att omedelbart sluta demonstrationen, vilket självklart inte skedde. Resultatet blev en haverering av studenternas näste genom att, helt iskallt, köra över grinden med stridsvagnen. Som ni kan förstå så ledde detta till att ett flertal studenter omkom. Ingen är säker på hur många eftersom det inte var tal om att ta de till sjukhuset, där väntade torteing av högsta grad.

 

Idag, 35 år senare, så är det fortfarande livliga demonstrationer runt om i Aten, främst vid universiteten. Detta innebär att universiteten, av säkerhetsskäl, är stängda denna dag och står förhoppningsvis kvar nästa. Min grekiskalärare berättade att för två år sedan så stod demonstranterna uppe på universitetets tak och slängde ner bomber. Som ni förtsår så är det bäst att stanna inne denna dag. Området som jag bor i ligger precis utanför det värsta riskområdet men att gå utanför dörren är fortfarande inte att rekommendera.




Det är sånt här som jag gillar med Aten.. alltid händer det något oväntat och helt oförståeligt. Dom har tydligen börjat redan nu med att gå omkring med svarta masker för ansiktet och elda lite här och där, bränna lite bilar osv. Men idag är det fortfarande hyfsat lugnt. Läraren uppmanade oss att inte gå till ställen där man hör smällar och ser rök även om man är nyfiken, no shit! Troligt att jag skulle gå dit.. eller ja i och för sig så är jag ju ganska nyfiken av mig och om jag är på "rätt" humör så skulle jag nog mest se det som en utmaning. Får se till att ha med mig någon förståndig kompis hela dagen så jag slipper bli av med ett ben/arm. Och nej farmor och farfar ni kan vara lugna, jag ska inte.. jag lovar! Jag kommer hem helskinnad till jul.

Jahapp, så har ni fått er en historialektion.. så skönt för er!

Dag 61; Direktöversatta uttryck

Jag, Irene Andersson, har gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag hat sett den nya James Bond filmen! Jag, som knappt klarar av att se en halv Bond-film egentligen, gick till och med på bio för att se den. Men misstolka inte det här nu. Jag gick endast med för att vara social. Fattar fortfarande inte filmen och satt och skrattade alla gånger när Bond klarar sig utan skador efter att ha mött ca 15 fiender ensam eller efter att han klarar sig utan en skråma fast han precis fallit från 50 meter. Det bästa med att se på bio i Grekland är att undertexten är på grekiska. Detta gör att när någon inte pratar engelska så fattar man ingenting och ännu bättre blir det om det under den tiden händer något roligt i filmen. Detta hände ju självklart oss. Vi var ett gäng på 15 (icke grekisktalande) studenter som satt helt tysta medan resten av salen dog av garv, men Julies härliga kommentar räddade det hela. När alla har slutat skratta så säger hon högt och tydligt "haha, we didn't get it guys!". Haha, no shit!

Idag satt vi i matsalen på skolan och åt lite härlig gratismat. Vi började prata om vilka städer som vi ifrån Sverige kommer ifrån. Diskussionen ledde till att vi började diskutera hur många folk som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sebastian drog till med några siffror och säger efteråt "I'm not sure about the numbers, I took them from the hip". Helt underbart hur bra det kan bli att översätta svenska uttryck till engelska sådär rakt av. Man kan säga att jag var den enda som fattade skämtet och garvade medan resten såg ut som ett pack fågelholkar. Det är ungefär som när jag anväder mitt favorituttryck "Close but no rabbit".

Annars flyter livet i Aten på ganska bra. Det har börjat bli lite kallare nu så man måste faktiskt ta på sig långbyxor och långärmad tröja när man går ut. Grekerna säger att vintern har kommit och dom har helt seriöst satt på värmen i butikerna. Om det här är vinter så tycker jag att det är helt okej!

Tjo fjong långkalsong!




Dag 58; Besök av grannen

Idag har varit en seg dag. Gick med Kine och åt frukost/lunch/middag på Starbucks sen gick vi hem till mig och kollade på sällskapsresan - Suntrip. Tröttnar aldrig på den filmen!

När vi kollar på filmen så ringer det på dörren.. Niklas trodde att det var Dino men det visade sig att det var grannen. Niklas och Henrik (polare från klassen) gick över till honom och jag gick och kollade vidare på filmen. Efter ett bra tag kommer dom tillbaka. Det visar sig att grannen som kom över är full och bjöd in Niklas och Henrik på middag. Dom hade fått någon liknande sallad, potatis och rå fisk Henrik blev så nervös att han var helt svettig när han kom tillbaka. Haha, stackaren!

När filmen är slut plingar det på dörren igen. Grannen hade inte mycket till tålamod så han hann ringa på tre gånger innan Niklas öppnade. Han ringde tillochmed på med melodier, sjukt kul! Men i alla fall, Niklas öppnar dörren och grannen ramlar in. Han ville träffa mig och Kine så det var ju bara att ta sig ut i hallen, lägga på ett smile och säga hej. Engelskan var nästan obefintlig men han lyckades i alla fall få oss att förstå att han ville gå och köpa öl till oss. Efter att vi sagt nej ca 511 gånger och försökt säga på grekiska att vi ska sova för att bli av med honom så går han faktiskt. Innan det lyckades han även få oss att förstå att han inte tycker att Niklas ska sitta inne och plugga, att han tycker om att jag är från Sverige och att han tycker att Kine har vackra ögon. Fulla greker, fantastiskt! Han sa också att han skulle komma tillbaka imorgon, hoppas inte. Orkar inte med puckogreker...

Dag 57; Städschema

Bokade ju biljett hem över jul igår. Tänkte att jag bara för skoj skull skulle kolla in på SAS hemsida idag för att jämföra priser. Skulle jag inte ha gjort! Jag betalade 2300 för min resa igår och idag kostade den 800!!! Det är ingen liten skillnad. Ringde till pappa och tyckte att han skulle prata lite förstånd med SAS så jag skulle få den billigare men han tyckte att det kändes bättre att bara betala resan istället. Ibland är det bra med föräldrar, ganska ofta faktiskt.

Ledsnade på mina kära roomies idag för att dom inte lyckas fatta att det är dags att städa. För fjärde gången har jag nu städat lägenheten och dom har inte lyft ett finger. Jag bestämde mig därför för att skriva ett städschema. Ha! Nu kan dom inte smita undan minsann =P Skrev klart och tydligt vem som ska städa vilken vecka och vad som ska städas. Poängterade att toan ska städas noggrant!

Här kommer bilder från ert besök Marie och Carolin, enjoy! =)

     

    

  

Dag 56; Ångbastu

I förrgår skulle vi iväg på ett RnB party med Erasmusgruppen. Innan det måste man ju ta den obligatoriska innan-fest-duschen. Den här gången gick det lite sisådär för Niklas. Han går in i duschen och efter ett tag så hör jag "SHIT!" inifrån badrummet. Niklas kommer ut och ska stänga av varmvattnet.. det måste man göra genom att dra upp en liten spak i ett liknande proppskåp. Det finns en massa olika spakar och knappar där så Niklas lyckas med att stänga av strömmen på mitt rum. "shit" hör jag igen. "Irene du måste hjälpa mig, jag kan fan inte stänga av varmvattnet." Jag reser mig lite sakta från datorn och ska hjälpa honom.. då ser jag hur det bokstavligen väller ut rök från badrummet. Det visar sig att när Niklas skulle stänga av vattnet i duschen så råkade han vrida varmvatten på fullt ös och då blir kranen jättevarm så vi kan inte stänga av vattnet. Det var verkligen som att komma in i en ångbastu. Min första reaktion är självklart att skratta så att jag knappt kan stå upp samtidigt som Niklas utbrister "Fan asså, jag höll typ på att dö därinne!!", vilken absolut inte gjorde saken bättre. Vi lyckades till slut stänga av vattnet och sen var det roliga över. Det är så härligt att bo med Niklas för alltid händer det något!


Det var typ såhär det såg ut, fast inomhus ;)

Festen var iallafall rolig förutom att det var så sjukt mycket folk på klubben att jag satt utomhus hela kvällen för jag pallade inte att vara därinne. Men man kan ha kul utomhus också! Italienaren var faktiskt med oss i ca 10 min på förfesten innan hans flickvän ringde och sa att han skulle gå hem. Herregud...

Idag har jag bokat resa hem till jul. Den 17 december kl 14.25 står jag på Arlanda redo för att fira jul! Hoppas att jag inte åker hem för tidigt nu men det fanns inga billiga biljetter efter den 17e. Sen blir det till att åka tillbaka helst den 30 för att fira nyår i Aten. Kommer bli riktigt nice! Så.. vi ses om 40 dagar Sverige!

Dag 53; Nervös biljettkontroll

För några dagar sen skulle jag, Kine och Niklas åka till Syntagma för att möta gänget och sedan åka till stranden. När vi byter metro så blir vi stoppade i en kontroll. Förra gången Niklas blev stoppad så fick han böta 480 kr för att han inte hade sitt studentkort så denna gången var han lite nervös. Jag och Kine lämnar lugnt och fint fram våra biljetter och våra studentbevis. Niklas däremot rotar i fickorna och lyckas till slut lämna fram en biljett.. synd bara att det var fel. Efter lite mer rotande så hittar han två biljetter till som han visar fram. Vakten hittar rätt biljett och frågar sedan efter hans studentleg.. Niklas vänder sig om till mig och Kine och säger "vad fan är det här? Gestapo eller?!".  Bra Niklas.. fint! Nu är vi dödens! Förväntade mig att vi skulle åka ut illa kvickt från den där stationen men vakten bara tittar på Niklas och skrattar lite. Tur det! Kunde slutat illa. Gestapo är ju inte direkt ett ord som vi bara använder i Sverige.. det är ganska internationellt. Vi kom iaf från kontrollen utan böter alla tre!

Idag har vi fortfarande strålande sol. Fattar inte när det ska vända och bli kallare.. men vem klagar?? Synd bara att jag inte hade tid att åka till stranden idag. Fick sitta på en lektion i grekiska istället.. fattar inte hur någon någonsin har lyckats lära sig det här språket. Sjukt mycket flummiga regler och konstiga bokstäver.



Har även hittat en ny favvokaffe! Här dricks det bara iskaffe och det gillar inte jag.. kallt kaffe smakar skit och varmt kaffe kan man inte dricka för då smälter man bort. Men nu har vinden vänt! Har hittat "vanilla ice cookie espresso".. har redan blivit beroende efter 2 koppar. Äntligen får man leka grek och gå omkring med en kaffemugg i handen =)

Flickvännen har för övrigt åkt hem nu. Hon var riktigt trevlig faktiskt.. hade inte förväntat mig det. Börjar misstänka att vår käre roomie inte är den ultimata pojkvännen direkt..

Nu måste jag ta mig till ett supermarket.. fan jag vill inte, det är ju så sjukt tråkigt + att man inte vet vad man ska köpa för det finns bara knäpp mat!



RSS 2.0